Waarom zuchten mensen?
Wist je dat mensen wel tot 5x per uur zuchten? En daar zijn goede redenen voor. Onderzoek van UCLA en Stanford toont aan dat er een plek in de hersenen is waar normale ademhalingen worden omgezet in zuchten als onze longen dat nodig hebben. Zuchten helpt je longblaasjes dus aan extra zuurstof. Regelmatig zuchten voorkomt dat je longblaasjes inklappen. Dit onderzoek toont aan wat de lichamelijke functie is van zuchten, maar concludeert dat het een raadsel is welke functie het speelt bij emoties.
Zuchten en emoties
Onderzoek van Elke Vlemincx, gezondheidspsycholoog aan de VU, toont echter aan dat zuchten ook een belangrijke psychologische functie heeft. Zuchten heeft een ‘reset-functie’ die helpt bij het omschakelen van de ene toestand naar de andere. Het is ook niet gebonden aan een specifieke emotie, maar is juist een manier om met verschillende emoties om te gaan, zowel positief (blij, opgetogen, enthousiast), als negatief (angstig, gefrustreerd of kwaad). Wanneer je emoties ervaart helpt zuchten om deze te reguleren. Ook kan zuchten helpen om spanning bij stress te verminderen. Daarnaast zie je ook dat bij mensen spierspanning vermindert door te zuchten, waardoor je dus een combinatie kan ervaren van fysieke ontspanning en het gevoel van ontspanning. Zuchten is dus niet alleen een uitdrukking van opluchting, maar draagt ook bij aan het creëren van deze opluchting.
Het onderzoek laat ook zien dat we vooral onbewust zuchten. Ook blijkt dat wij ons vaak meer bewust zijn van de zuchten van anderen, dan die van onszelf. Hierdoor ontstaat de hypothese dat zuchten ook een vorm van sociale communicatie kan zijn, maar onderzoek heeft dit nog niet aan kunnen tonen.
Wanneer zucht je te veel?
Mensen met psychische klachten, zoals angst, paniek en stress zuchten vaker dan gemiddeld en dat heeft negatieve gevolgen. Door vaker diep in- en uit te ademen creëer je een toestand van hyperventilatie waarbij je vaker ademt in verhouding tot wat je lichaam nodig heeft. Dit kan ook klachten zoals angst, benauwdheid, hartkloppingen, duizeligheid, een gejaagd gevoel, overmatig zweten of een verhoogde bloeddruk geven. Frequent zuchten leidt daarmee ook nog eens tot een verergering van deze symptomen, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Aan de ene kant gaan mensen dus zuchten omdat ze zich bijvoorbeeld angstig voelen, terwijl zuchten aan de andere kant tot meer angst kan leiden. Gelukkig bestaan er manieren waarop je kan leren je ademhaling te reguleren, waardoor je ook meer grip kan krijgen op je klachten.
Conclusie
De ademhaling is een essentieel aspect voor het behoud van onze gezondheid. Een gezonde ademhaling beïnvloedt niet alleen ons fysieke welzijn, maar ook onze emotionele en mentale gesteldheid. Het volle begrip van dit wetenschappelijke adempatroon onthult een dynamiek die van levensbelang is. Het brengt balans in ons systeem, maar kan ook gebeurtenissen in ons leven resetten. Een zucht is meer dan alleen een reflex, het is een uiting van de essentie van gezondheid, en het geeft lucht aan ons leven.
Al met al, kun je concluderen dat het oude spreekwoord ‘een zucht geeft lucht’ dus echt waar is. Wanneer je merkt dat je niet uitgezucht raakt, kijk dan of je erover kan praten in je omgeving of neem contact op met een professional.
Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders ondersteunen die zich uitgeput, onzeker en geleefd voelen, omdat ze het zo graag goed willen doen dat ze zichzelf wegcijferen. In 5 stappen coach ik ze naar balans, zelfvertrouwen en rust. En dat levert ontzettend veel op; meer energie, meer ruimte voor zichzelf en meer plezier waardoor zij weer de regie terug krijgen over hun tijd, zichzelf en hun leven.
Reactie plaatsen
Reacties