De Mental Load in het Ouderschap

mental load moederschap stress mama vermoeidheid moeder coach ontspanning mamacoach

Moederschap gaat verder dan alleen fysieke zorg en het uitvoeren van dagelijkse taken. Naast het jongleren met voedingsschema's, slaapgewoonten en schoolactiviteiten, dragen moeders ook een vaak onzichtbare last van emotionele arbeid. Deze vorm van arbeid omvat het constante werk van het anticiperen op behoeften, het plannen van routines, het oplossen van problemen en het bieden van emotionele ondersteuning aan alle leden van het gezin.

 

Wat is de mental load?

De mental load omvat een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden die niet altijd direct zichtbaar zijn, maar van onschatbare waarde zijn voor het welzijn van het gezin. Het gaat verder dan alleen praktische zorg en omvat het constante werk van anticiperen op behoeften, plannen van activiteiten, en het bieden van emotionele ondersteuning aan alle leden van het gezin. Dit betekent vaak dat moeders niet alleen fysieke taken uitvoeren, zoals het bereiden van maaltijden en het organiseren van huishoudelijke taken, maar ook voortdurend bezig zijn met het managen van de emotionele sfeer thuis. Ze zijn degenen die zich bezighouden met het oplossen van conflicten tussen kinderen, het luisteren naar zorgen en angsten, en het bieden van troost en ondersteuning in moeilijke tijden. Deze vorm van arbeid vereist een hoge mate van emotionele intelligentie, empathie en toewijding, en het kan vaak intens mentaal belastend zijn.

 

Waarom is dit zo moeilijk te zien?

Ondanks het belang ervan, blijft de emotionele arbeid van moeders vaak onzichtbaar voor de buitenwereld en zelfs voor degenen die het dichtst bij hen staan. Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is. Ten eerste is emotionele arbeid niet tastbaar zoals fysieke taken dat zijn. Het is niet iets dat gemakkelijk te meten of te visualiseren is, waardoor het minder snel wordt erkend als een belastende taak. Ten tweede worden moeders vaak cultureel en sociaal geprogrammeerd om deze rol als vanzelfsprekend te beschouwen. Er wordt van hen verwacht dat ze intuïtief en automatisch deze taken uitvoeren zonder dat daarvoor expliciete erkenning wordt gegeven. Daarnaast speelt ook het gebrek aan maatschappelijke erkenning een rol. Emotionele arbeid wordt niet altijd gezien als 'werk' in de traditionele zin van het woord, wat kan bijdragen aan een gebrek aan waardering en erkenning voor de inspanningen die moeders dagelijks leveren.

 

De impact en hoe ermee om te gaan

De emotionele arbeid die moeders verrichten heeft een diepgaande impact op hun welzijn en kan leiden tot stress, vermoeidheid en een gevoel van overbelasting. Om hiermee effectief om te gaan en deze last te verlichten, zijn er verschillende stappen die moeders en hun gezinsleden kunnen nemen:

 

  • Open communicatie en bewustwording: Het is essentieel om openlijk te praten over de emotionele arbeid die moeders verrichten en de impact ervan op hun welzijn. Door bewust te zijn van elkaars ervaringen en behoeften, kunnen gezinsleden een beter begrip ontwikkelen en elkaar beter ondersteunen.

 

  • Taken eerlijk verdelen: Werk samen aan een eerlijke verdeling van taken en verantwoordelijkheden binnen het gezin, inclusief de emotionele ondersteuning. Moeders hoeven niet alleen verantwoordelijk te zijn voor het organiseren en plannen; partners en andere gezinsleden kunnen ook een actieve rol spelen in het ondersteunen van de emotionele gezondheid van het gezin.

 

  • Creëer ruimte voor zelfzorg: Zelfzorg is cruciaal voor het behoud van emotionele veerkracht. Moeders moeten tijd en ruimte maken voor activiteiten die hen energie geven en hen helpen om stress te verminderen. Dit kan variëren van het nemen van een pauze om te ontspannen tot het actief zoeken naar hobby's en sociale activiteiten buiten het gezinsleven.

 

  • Ondersteuning zoeken buiten het gezin: Moeders kunnen ook baat hebben bij het opbouwen van een ondersteunend netwerk buiten het gezin. Dit kan bestaan uit vrienden, andere moeders of professionele hulpbronnen die kunnen helpen bij het bieden van praktische ondersteuning en een luisterend oor.

 

Conclusie

In conclusie is de emotionele arbeid die moeders verrichten een essentieel maar vaak over het hoofd gezien aspect van het ouderschap. Het omvat het niet-tastbare, maar toch zeer veeleisende werk van anticiperen, plannen en emotionele ondersteuning bieden aan het gezin. Ondanks haar cruciale rol blijft deze last vaak verborgen voor de buitenwereld en zelfs voor naaste familieleden, wat kan leiden tot een gevoel van niet-erkend zijn en overbelasting bij moeders.

 

Om de impact van deze emotionele arbeid te verzachten en een gezonde balans te vinden, is het bevorderen van open communicatie, het eerlijk verdelen van taken, het omarmen van zelfzorg en het zoeken van externe ondersteuning van groot belang. Door gezinsleden bewust te maken van deze last en samen te werken aan een eerlijke verdeling van verantwoordelijkheden, kunnen moeders zich gesteund voelen en een positieve invloed hebben op de gezinsdynamiek.

 

Het erkennen en waarderen van de emotionele arbeid van moeders draagt niet alleen bij aan hun welzijn, maar versterkt ook de onderlinge banden binnen het gezin. Het is een stap naar het creëren van een omgeving waarin iedereen de ruimte heeft om te gedijen, waar waardering is voor alle aspecten van zorg en waar emotionele belasting eerlijk verdeeld wordt.

 

 


mamacoach stress mama zelfzorg moeder balans moederschap zelfvertrouwen psycholoog rust

Ik ben Marloes Krüter, psycholoog, mamacoach en moeder. Ik ben gestart met Krüter Coaching nadat ik zelf mentaal en fysiek uitgeput ben geraakt na de geboorte van mijn dochtertje. Uit deze periode is mijn missie ontstaan: moeders ondersteunen die zich uitgeput, onzeker en geleefd voelen, omdat ze het zo graag goed willen doen dat ze zichzelf wegcijferen. In 5 stappen coach ik ze naar balans, zelfvertrouwen en rust. En dat levert ontzettend veel op; meer energie, meer ruimte voor zichzelf en meer plezier waardoor zij weer de regie terug krijgen over hun tijd, zichzelf en hun leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.